Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 11 záznamů.  1 - 10další  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Čechy v laténském období z archeozoologické perspektivy
OPELKOVÁ, Monika
Diplomová práce si klade za cíl přiblížit hospodářské dějiny méně prozkoumaného období na našem území, jímž je doba laténská. Rešeršní část diplomové práce se zabývá především hospodařením na sídlištích doby laténské ve střední Evropě s důrazem na české prostředí, dále se věnuje popisu výživových strategií lidí, významu jednotlivých druhů zvířat, jež se objevují na sídlištích zkoumaného období a charakteristikou jejich produktů. Praktickou část tvoří vlastní archeozoologická analýza souboru kostí a zubů z laténského sídliště v Modlešovicích v jižních Čechách, se snahou přiblížit hospodářské zázemí sídliště a sociální i ekonomický význam zvířat pro člověka. Sledováno je druhové složení fauny a její anatomické zastoupení, věková struktura zvířat, jejich zdravotní stav apod.
Vývoj zemědělství v Jihoafrické republice
Hložková, Jitka
Tato bakalářská práce se zabývá vývojem zemědělského sektoru Jihoafrické republiky dle vybraných ukazatelů. Cílem práce je zhodnotit změny v jihoafrickém zemědělství a blíže identifikovat potenciál tohoto sektoru. Literární část představuje problematiku zemědělství a vymezuje základní pojmy týkající se tohoto odvětví, jako třeba agrobyznys, agrární trh a komoditní vertikály. Praktická část se věnuje analýze Jihoafrické republiky pomocí vybraných sociodemografických a makroekonomických ukazatelů. Dále charakterizuje Jihoafrickou republiku z hlediska přírodních podmínek a zkoumá agrární sektor dané země dle struktury a rozsahu produkce a vývoje cenového prostředí.
Rozvoj živočišné produkce v rozvojových a rozvinutých zemích a jeho dopady na přírodu
Šenfeldová, Štěpánka ; Frouz, Jan (vedoucí práce) ; Matějíček, Luboš (oponent)
Živočišná produkce je pro většinu z nás životně důležitá. Její dopady na přírodu jsou však alarmující. V této práci jsem se zabývala dopady chovu hospodářských zvířat na životní prostředí, zejména v oblasti jejich vlivu na globální klimatickou změnu, kontaminace a znečištění půd, emisemi v ovzduší, hospodařením s vodou a dopady chovu zvířat na biodiverzitu. Dále se zabývám otázkou, jak se dopady živočišné produkce liší v rozvojových a rozvinutých regionech světa a budoucími trendy v živočišné výrobě. V rozvojových zemích významně stoupá spotřeba masa, zatímco v rozvinutých zemích jeho produkce spíše stagnuje. Způsoby produkce se od sebe zásadně liší. V rozvinutých zemích převládá intenzivní forma výroby, která je charakteristická především vysokou koncentrací chovaných zvířat v halách a velkou produkcí hnoje, zvyšováním užitkovosti zvířat a s tím související snižování jejich počtu. V rozvojových zemích převládá extenzivní forma výroby, která souvisí se zvyšováním počtu zvířat, zejména pak pastevním způsobem. Chov zvířat venku na pastvě má negativní dopady na přírodní stanoviště a proces eroze. Jako vhodné řešení se nabízí celosvětové snížení spotřeby masa a využití nových alternativních řešení ve výživě pomocí hmyzích produktů. Klíčová slova: rozvojové a rozvinuté země, intenzivní výroba,...
Vývoj ekologického zemědělství a produkce biopotravin
Trešlová, Iveta
Bakalářská práce se zabývá vývojem ekologického zemědělství a produkcí biopotravin. V úvodu je popsána obecná charakteristika ekologického zemědělství, jaké jsou hlavní cíle, zásady při pěstování rostlin a zásady chovu zvířat. Dalším bodem práce je vznik ekologického zemědělství v ČR a jeho následný vývoj. Vývoj ekologického zemědělství je spíše zaměřen na kraje ČR, jak narůstal počet ekofarem a počet ploch. V práci je také uvedena struktura produkce na ekofarmách, jak rostlinná produkce, tak i živočišná produkce a je objasněna současná legislativa ekologického zemědělství. Poslední kapitola se zabývá obecnou charakteristikou biopotravin a jejich označením. Dále práce zmiňuje vývoj produkce vybraných biopotravin, uvádí jejich výhody a nevýhody a řeší současnou situaci biopotravin. Celá práce je zpracovaná na základě literární rešerše získaných pramenů, které jsou uvedeny na konci práce v seznamu literatury.
Srovnání konvenčního a ekologického zemědělství v kraji Vysočina
Marečková, Kateřina
Závěrečná diplomová práce je zaměřena na srovnání ekologického a konvenčního zemědělství v kraji Vysočina. První kapitoly jsou věnovány stručnému popisu obou typů zemědělství a jejich odlišnostem a specifikům. V další části je popsán kraj Vysočina a současný stav zemědělství v tomto kraji. Na závěr jsou navržena opatření, která by měla přispět k optimalizaci obou typů zemědělství v kraji.
Uplatnění ekologického chovu zvířat v podmínkách Zlínského kraje
Navrátilová, Iva
Bakalářská práce pojednává o uplatnění ekologického chovu zvířat v podmínkách Zlínského kraje. V práci je uvedena obecná charakteristika ekologického zemědělství, biopotravin a jsou uvedeny i negativní a pozitivní argumenty týkající se biopotravin. V další části je charakteristika Zlínského kraje. Poslední část je zaměřena na součastnou situaci ekologického zemědělství ve Zlínském kraji, včetně jednotlivých ekologických farem ve Zlínském kraji. Závěr zhodnocuje možnost dalšího rozvoje ekologického chovu zvířat v daném regionu.
Ekologické zemědělství v ČR (geografické analýzy)
SEDLÁKOVÁ, Lucie
Cílem této diplomové práce je zpracování dat ÚZEI za ekologickou zemědělskou produkci jednotlivých krajů České republiky do podoby mapových výstupů a grafů, které poskytují základní přehled o teritoriálním rozmístění rostlinné a živočišné produkce ekologického zemědělství. U rostlinné produkce jsou uváděny následující údaje: osetá plocha v přechodném období a plném ekologickém reţimu, ekologická produkce a průměrný výnos. Údaje o hospodářských zvířatech v EZ poskytují informace o početním stavu jednotlivých kategorií hospodářských zvířat. Část diplomové práce je věnována také uplatnění rostlinné a živočišné bioprodukce na trhu v roce 2012. Tato práce je součástí projektu GAJU 019/2013/S.
Struktura produkce v ekologickém zemědělství v Jihočeském kraji
PEČTA, Jindřich
Práce se zabývá zhodnocením struktury produkce v ekologickém zemědělství v Jihočeském kraji. Bakalářská práce je rozdělena na část rešeršní, která zahrnuje rostlinnou i živočišnou složku ekologického zemědělství, a na praktickou část, kde jsou zhodnocena data získaná z databází ÚZEI, MZe a z vnitřní struktury Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity, konkrétně z katedry Agroekosystémů. Část rešeršní je rozdělena na pět hlavních kapitol. Úvodní kapitola popisuje historii ekologického zemědělství, poté následuje kapitola Vývoj struktury zemědělství, kde je popsáno i zemědělství konveční a také důležité události pro vývoj zemědělství na území dnešní České republiky. Následující kapitola Specifikace rostlinné a živočišné výroby zahrnuje hlavní principy ekologického zemědělství. Další kapitola se soustřeďuje na mimoprodukční funkce zemědělství jako půdoochranná, protierozní aj. Rešeršní část ukončuje kapitola s názvem Současná struktura, kde je uváděn aktuální stav zemědělství. V rámci praktické části byla zjišťována struktura rostlinné a živočišné výroby v Jihočeském kraji a České republice, která je podrobněji rozebrána v kapitole číslo pět. Sledovalo se zastoupení nejrozšířenějších zvířat, kde v Jihočeském kraji i celé České republice v ekologickém zemědělství převládá chov skotu bez tržní produkce mléka a chov ovcí. V kapitole pět je také popsáno množství vyprodukovaného mléka a vyrobených mléčných výrobků. V rostlinné složce bylo zjištěno zastoupení nejvýznamnějších plodin a jejich jednotlivé výnosy, kde v Jihočeském kraji a České republice převládají obiloviny. Práce se také zaměřila na zastoupení orné půdy a trvale travních porostů v Jihočeském kraji i celé České republice. V praktické části se porovnávají údaje pro Jihočeský kraj s údaji pro celou Českou republiku (např. procenta zastoupení rostlin na celé orné půdě atd.).
Produkce biopotravin živočišného původu v České republice
Botková, Kateřina
Obsahem bakalářské práce na téma Produkce biopotravin živočišného původu v České republice je stručný popis odlišností ekologického zemědělství od zemědělství konvenčního a definice základních pojmů. V práci je stručně popsán princip certifikace, kontrola BIO označení a plnění podmínek, které jsou s užíváním tohoto označení spojeny. V další části je charakterizován způsob, jakým jsou vybrané druhy zvířat v ekologickém zemědělství chovány a jak jsou jejich produkty zpracovány. Jedná se o skot, prasata a drůbež. Důležitou součástí je analýza vývoje produkce a spotřeby biopotravin v letech 2002 -- 2012, včetně vývoje dotační politiky ekologického zemědělství v České republice. V práci jsou nastíněny prognózy dalšího vývoje. Vzhledem k dosud dostupným informacím je pravděpodobné, že se biopotraviny budou na českém trhu uplatňovat stále ve větší míře, je ovšem nezbytné je propagovat a ekologické zemědělce pomocí dotační politiky podporovat.
Archeozoologie neolitu Čech
KOVAČIKOVÁ, Lenka
Archeozoologická analýza souborů zvířecích kostí a zubů z neolitických nalezišť (kultura s lineární a vypíchanou keramikou, cca 5500-4200 BC) v Čechách, je jedním z přístupů, jak přiblížit život prvních zemědělců z období mladší doby kamenné na našem území. Prostřednictvím studia zvířecích kostí a zubů můžeme lépe postihnout význam domestikovaných zvířat a lovených druhů v hospodářské ekonomii, definovat strategie chovu hlavních domestikantů a zaměřit se na rekonstrukce přírodního prostředí a sezonality rození mláďat (v předkládané práci na příkladu skotu), a to s využitím analýzy stabilních izotopů uhlíku a kyslíku obsažených v zubní sklovině zvířat. K dosažení výše uvedených cílů byly využívány, kromě standardních archeozoologických metod a analýzy stabilních izotopů i specifičtější postupy jako např. determinace poškozeného osteologického materiálu s využitím ELISA testů.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 11 záznamů.   1 - 10další  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.